• 213-2072300-2

Ένα,ακόμη, περιστατικό άμεσης επέμβασης της Δημοτικής Αστυνομίας στα ζώα συντροφιάς


Ένα,ακόμη, περιστατικό άμεσης επέμβασης της Δημοτικής Αστυνομίας στα ζώα συντροφιάς


Άλλη μια επιτυχή επέμβαση της Δημοτικής Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε στην περίπτωση ενός δεσποζόμενου ημίαιμου σκύλου που περιπλανιόταν στους δρόμους των Αχαρνών και χάθηκε από τον ιδιοκτήτη του. Έπειτα από τηλεφωνική καταγγελία πολίτη και σε συνεργασία της Δημοτικής Αστυνομίας με το Τμήμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου εντοπίστηκε αρσενικός ημίαιμος σκύλος στην περιοχή του Προφήτη Ηλία που περιπλανιόταν ελεύθερος χωρίς την επίβλεψη του ιδιοκτήτη του. Μέσω της ηλεκτρονικής ταυτοποίησης του σκύλου, εξακριβώθηκαν τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, με αποτέλεσμα η Δημοτική Αστυνομία να τον ενημερώσει άμεσα τόσο τηλεφωνικώς όσο και με αυτοψία κατ’ οίκον, ώστε να διασφαλίσει την επιστροφή στο περιβάλλον του και εν γένει η ευζωία του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της αυτοψίας οφείλεται και στο γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης είχε σημάνει και καταγράψει στον σκύλο του εγκαίρως στην Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς – ΕΜΖΣ – και επομένως ήταν δυνατόν να εντοπιστεί άμεσα.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημοτικής Αστυνομίας, κατά το 2022, έχει καταγραφεί αλματώδης αύξηση των καταγγελιών, σχετικά με τον έλεγχο των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, γεγονός που καταδεικνύει τόσο την ευαισθητοποιημένη συμπεριφορά των πολιτών για την ευζωία των εν λόγω ζώων όσο και την αύξηση των περιστατικών πιθανής εγκατάλειψης – παραμέλησης τους, με αποτέλεσμα  ορισμένα να καταλήγουν ως αδέσποτα.

Μόνο μέσω της ενημέρωσης του κοινού και της τήρησης του Νόμου μπορεί να υπάρξει οριστική επίλυση του ζητήματος εγκατάλειψης ενός δεσποζόμενου ζώου στο δρόμο. Στόχος εείναι η σταδιακή μείωση των αδέσποτων ζώων και προς αυτή την κατεύθυνση πορεύεται η Δημοτική Αρχή.

Προς ενημέρωση όλων των ιδιοκτητών και όσων προτίθενται να αποκτήσουν ζώο συντροφιάς, αναφέρουμε ότι, μεταξύ των υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη, σύμφωνα με το Άρθρο 9 του Νόμου 4830/2021, είναι οι ακόλουθες:

  1. Η υποχρεωτική στείρωση του ζώου συντροφιάς ηλικίας άνω του 1 έτους.
  2. Η σήμανση και καταγραφή του στο ΕΜΖΣ .
  3. Η μέριμνα για τον ετήσιο εμβολιασμό από κτηνίατρο.
  4. Η εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος.
  5. Ο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα.
  6. Ο ασφαλής περίπατος του.

 


 

 


Φόρμα αναζήτησης

ΧΡΗΣΙΜΑ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΗΠΑΙΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ