• 213-2072300-2

Εγκαίνια μνημείου για την φιλία Αχαρνών -Καζακστάν από το Δήμαρχο, Σπύρο Βρεττό και τον Πρέσβη Yerlan Baudarbek-Kozhatayev


Εγκαίνια μνημείου για την φιλία Αχαρνών -Καζακστάν από το Δήμαρχο, Σπύρο Βρεττό και τον Πρέσβη Yerlan Baudarbek-Kozhatayev


Τη μακροχρόνια και ιστορική φιλία με τη Δημοκρατία του Καζακστάν τίμησε και γιόρτασε ο Δήμος  Αχαρνών, το πρωί της Παρασκευής 25 Νοεμβρίου, σε μια λαμπρή εκδήλωση όπου ο Δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, υποδέχτηκε τον Πρέσβη του Καζακστάν στην Ελλάδα, Yerlan Baudarbek-Kozhatayev και μαζί, εγκαινίασαν ένα νέο και με ιδιαίτερο συμβολισμό μνημείο, αφιερωμένο στην 30η επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και την ιδιαίτερη σχέση που συνδέει τις Αχαρνές με τη Δημοκρατία του Καζακστάν.

Το μνημείο που τοποθετήθηκε στην πλατεία έναντι του Δημαρχιακού Μεγάρου  αναπαριστά και συνενώνει σε μια καλλιτεχνική δημιουργία τους δυο ξεχωριστούς καρπούς της καζακστανικής και της  ελληνική γης: Το μήλο και τον καρπό της ελιάς, αντίστοιχα. Ένα έργο που υλοποιήθηκε χάρη στην οικονομική υποστήριξη του συνδημότη μας και πρώην Καζακστανού πολίτη, κ. Ιωάννη Πετρίδη και του γιου του Κωνσταντίνου Πετρίδη.

 Άλλωστε, πολλοί είναι οι δημότες των Αχαρνών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη χώρα του Καζακστάν και επιστρέφοντας στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, έφεραν μαζί τους τα ξεχωριστά ήθη και έθιμά τους και τα μεταλαμπάδευσαν στη σύγχρονη αχαρναϊκή κουλτούρα. Οι θύμησες που ξύπνησαν στους παρευρισκόμενους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν πολλές και το κλίμα, ιδιαίτερα συγκινητικό για όλους.

Ο Δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός τόνισε στον χαιρετισμό του: «Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την πόλη μας. Με τον Πρέσβη του Καζακστάν Yerlan Baudarbek-Kozhatayev πραγματοποιούμε τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου, αφιερωμένου στη φιλία μεταξύ των δύο λαών και στη στενή σχέση του Δήμου μας με τη Δημοκρατία του Καζακστάν.  Ένα μνημείο με έντονους συμβολισμούς από τους καρπούς της γης. Το μήλο από τη γη του Καζακστάν και η ελιά που το αγκαλιάζει που συμβολίζει την ελληνική γη. Η γη του Καζακστάν αποτελεί για πολλούς συνδημότες μας τον τόπο που τους φιλοξένησε όταν βρέθηκαν μακριά από την πατρίδα. Φιλοξένησε αυτούς που ταξίδεψαν εκεί, τα παιδιά τους τα εγγόνια τους. Έλληνες πρώτης δεύτερης και τρίτης γενιάς που έζησαν για χρόνια, για δεκαετίες, συνυπήρξαν, συνεργάστηκαν, συνδημιούργησαν. Οι Αχαρνές είναι ένας τόπος που τους υποδέχτηκε και τους φιλοξένησε, μαζί τους όμως έφεραν τις αναμνήσεις και τις θύμησες της ζωής τους τις οποίες διαφύλαξαν και κράτησαν με θέρμη. Αυτοί οι άνθρωποι αποτέλεσαν τη σπορά της φιλίας των δυο χωρών».

Από την πλευρά του ο Πρέσβης της Δημοκρατίας του Καζακστάν στην Ελλάδα, Yerlan Baudarbek-Kozhatayev ανέφερε με αφορμή την τελετή των εγκαινίων: «Η Ελλάδα είναι ένας από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους του Καζακστάν και στον τομέα αυτό κατέχει ηγετική θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Αχαρνών Σπύρο Βρεττό και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για τη στήριξη της πρωτοβουλίας της πρεσβείας για την ανέγερση του μνημείου καθώς και την παραχώρηση του σημείου τοποθέτησης απέναντι από το Δημαρχείο. Οι Αχαρνές είναι ένας δήμος όπου κατοικεί μεγάλος αριθμός Ελλήνων οι οποίοι επέστρεψαν στην ιστορική τους πατρίδα από το Καζακστάν».

Το «παρών» στα εγκαίνια του μνημείου έδωσαν: ο Μητροπολίτης Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, οι βουλευτές Γιώργος Βλάχος και Βασίλης Οικονόμου, ο πρώην Δήμαρχος Παναγιώτης Φωτιάδης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Θανάσης Κατσιγιάννης και Γιάννης Σμέρος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θέμης Οικονόμου, Αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Νομικών Προσώπων.


Φόρμα αναζήτησης

ΧΡΗΣΙΜΑ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΗΠΑΙΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ