• 213-2072300-2

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων του Δήμου Αχαρνών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων του Δήμου Αχαρνών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.


Με σεβασμό στην παράδοση και εκδηλώσεις που αποσκοπούν στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και του ρόλου που διαδραμάτισαν οι Αχαρνές στην Εθνική Παλιγγενεσία, ξεκίνησαν την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου, οι τριήμερες επετειακές δράσεις του Δήμου Αχαρνών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Η έναρξη έγινε με τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Επανάσταση του ΄21 στην Αττική μέσα από έργα Ζωγραφικής» στον προαύλιο χώρο του Αγίου Βλασίου, από τον Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, τον Δήμαρχο Αχαρνών Σπύρο Βρεττό και τον Πρέσβη του Καζακστάν Γιερλάν Μπαουνταρμπέκ-Κοζατάεβ. Οι επίσημοι ξεναγήθηκαν στα εκθέματα από την πρόεδρο του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Πινακοθήκης «Χρήστος Τσεβάς» Ειρήνη Κουμπούρη και τον πρόεδρο της ΙΛΕΑ Γιώργο Φυτά, οι οποίοι αφηγήθηκαν, με χαρακτηριστικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, τα περιστατικά της Επανάστασης που αποτυπώθηκαν στους πίνακες. Δεσπόζουσα θέση στην έκθεση είχε το επαναστατικό λάβαρο των Μενιδιατών, το οποίο οι επαναστάτες της Αττικής με έδρα το Μενίδι και τη Χασιά χρησιμοποίησαν στον αγώνα για την Απελευθέρωση της Αθήνας. Το λάβαρο ήταν λευκό με κόκκινο σταυρό στη μέση και τα σήματα της Φιλικής Εταιρείας.

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Αχαρνών τόνισε ότι οι εκδηλώσεις του δήμου έχουν σκοπό να συνδέσουν το χθες με το σήμερα και να τιμήσουν ιδανικά και αξίες, τη γενναιότητα και το σθένος των προγόνων μας που αποτελούν δρομοδείκτες για τις νεότερες γενιές. «Τιμούμε και τους δικούς μας ήρωες, τους Μενιδιάτες αγωνιστές, που πρωτοστάτησαν στην απελευθέρωση της Αθήνας, που συμμετείχαν στον απελευθερωτικό αγώνα. Εμείς όλοι με τη συμμετοχή μας δίνουμε σε αυτό τον εορτασμό την αίγλη που του στέρησε η πανδημία. Γιατί το απαύγασμα κι αυτής της προσπάθειας είναι η ενότητα. Η ενότητα τότε αποτέλεσε το βάθρο της νίκης. Η ενότητα του έθνους μας είναι αυτή που θα μας κάνει να βγούμε και σήμερα νικητές από κάθε κρίση. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, έτσι και αύριο. Ενωμένοι, προχωράμε μπροστά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βρεττός ευχαρίστησε τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης για την παρουσία τους στις εκδηλώσεις και τους τίμησε για το σημαντικό έργο τους στη διατήρηση της εθνικής και τοπικής κληρονομιάς, αποδίδοντας συμβολικές τιμητικές πλακέτες. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρέσβης κ. Μπαουνταρμπέκ.

Ακολούθησαν οι ομιλίες της προέδρου Φίλων Δημοτικής Πινακοθήκης Αχαρνών "Χρήστος Τσεβάς", Δρ. Ειρήνης Κουμπούρη, του προέδρου ΙΛΕΑ, Γεώργιου Φυτά και του Δημάρχου Σαρωνικού, Πέτρου Φιλίππου. Από τις ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές ήταν η απόδοση σε πρώτη δημόσια ακρόαση του Αρβανίτικου Μοτίβου- Μενιδιάτικος χορός. Πρόκειται για μελωδία των αρχών του 1900 σε μεταγραφή του Αρχιμουσικού Ανδρέα Σάιλερ που απέδωσαν οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Αχαρνών: Μπουρνέλη Νικόλαο-Πιάνο, Σωτηράκη Μιχάλη-Λαούτο, Αθανασιάδη Κων/νο-Ακορντεόν.

Τα πυροτεχνήματα σηματοδότησαν την έναρξη των χορευτικών και τη σκυτάλη πήραν διαδοχικά το Λύκειο Ελληνίδων- Παράρτημα Αχαρνών με τραγούδια του ΄21, ο  Σύλλογος Θεσσαλών Αχαρνών & Θρακ/νων με το χορευτικό δρώμενο: «Ο Χορός και το Τραγούδι από το 1821 μέχρι σήμερα…!» και ο Σύλλογος Πελοποννησίων Αχαρνών  «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» με το δρώμενο  «Η συμμετοχή του Μωριά στον Εθνικό Αγώνα».

Στην πρώτη μέρα των εκδηλώσεων παρευρέθησαν ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο πρέσβης της Δημοκρατίας του Καζακστάν Γιερλάν Μπαουνταρμπέκ-Κοζατάεβ, ο εκπρόσωπος της Βουλής Χρήστος Σπίρτζης, ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Θανάσης Αυγερινός, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θανάσης Κατσιγιάννης, Γεωργία Βλάχου και Ευρώπη Κοσμίδη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θέμις Οικονόμου, οι αντιδήμαρχοι Μιχάλης Βρεττός, Νικόλαος Δαμάσκος, Χριστίνα Κατσανδρή, Δημήτρης Κωφός, Νίκος Ξαγοράρης, Γιώργος Πετάκος, Ευάγγελος Αραμπαντζής, Στάθης Τοπαλίδης και Γιώργος Σιδηρόπουλος. Παρόντες επίσης ο πρόεδρος της διοργανώτριας των εκδηλώσεων ΔΗΚΕΑ Γιάννης Νίκας, της ΔΗΦΑ Αγγελική Ζαχαριάδη, της Αρωγής Μαρία Μπούκη, της Β’Βαθμιας Σχολικής Επιτροπής Γεωργία Ευθυμιάδου και ο ΔΣ της Αναπτυξιακής Γιάννης Μίχας.


 

 


Φόρμα αναζήτησης

ΧΡΗΣΙΜΑ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΗΠΑΙΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ