• 213-2072300-2

Ξεχωριστά και ιδιαίτερα τίμησαν οι Αχαρνές τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση


Ξεχωριστά και ιδιαίτερα τίμησαν οι Αχαρνές τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση


Με μοναδικό, ξεχωριστό και ιδιαίτερο τρόπο τίμησαν οι Αχαρνές την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Επί ένα τριήμερο, η ιστορία και η παράδοση είχαν τον πρώτο λόγο στις εκδηλώσεις που σχεδιάστηκαν με γνώμονα την ανάδειξη της τοπικής  κληρονομιάς και των ιστορικών γεγονότων.

Το εναρκτήριο λάκτισμα των εκδηλώσεων δόθηκε με τα εγκαίνια της έκθεσης: «Η Επανάσταση του ΄21 στην Αττική μέσα από έργα Ζωγραφικής» στον προαύλιο χώρο του Αγίου Βλασίου, από τον Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, τον Δήμαρχο Αχαρνών Σπύρο Βρεττό και τον Πρέσβη του Καζακστάν Γιερλάν Μπαουνταρμπέκ-Κοζατάεβ. Δεσπόζουσα θέση στην έκθεση κατείχε το επαναστατικό λάβαρο των Μενιδιατών, το οποίο οι επαναστάτες της Αττικής με έδρα το Μενίδι και τη Χασιά χρησιμοποίησαν στον αγώνα για την Απελευθέρωση της Αθήνας.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος κ. Βρεττός τόνισε ότι οι εκδηλώσεις του δήμου είχαν σκοπό να συνδέσουν το χθες με το σήμερα και να τιμήσουν ιδανικά και αξίες των προγόνων μας που αποτελούν δρομοδείκτες για τις νεότερες γενιές. Βασικό στοιχείο της ομιλίας του ήταν αυτό της ενότητας, η οποία αποτέλεσε το βάθρο της νίκης. «Η ενότητα του έθνους μας είναι αυτή που θα μας κάνει να βγούμε και σήμερα νικητές από κάθε κρίση. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, έτσι και αύριο. Ενωμένοι, προχωράμε μπροστά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Βρεττός ευχαρίστησε τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης για την παρουσία τους στις εκδηλώσεις και τους τίμησε για το σημαντικό έργο τους στη διατήρηση της εθνικής και τοπικής κληρονομιάς.

Η πρώτη δημόσια ακρόαση του Αρβανίτικου Μοτίβου-Μενιδιάτικου χορού από τους καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Αχαρνών αποτέλεσε  μια από τις σημαντικότερες και συγκινητικότερες στιγμές της πρώτης ημέρας η οποία συνεχίστηκε με χορευτικά και θεατρικά δρώμενα από το Λύκειο Ελληνίδων- Παράρτημα Αχαρνών, τον  Σύλλογο Θεσσαλών Αχαρνών & Θρακ/νων και τον Σύλλογο Πελοποννησίων Αχαρνών  «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης».

Τη δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων στην εξέδρα που είχε στηθεί στην Κεντρική Πλατεία Αχαρνών, ανέβηκαν τα χορευτικά τμήματα της Ευξείνου Λέσχης Αχαρνών και Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης» και του Συλλόγου Κρητών που ξεσήκωσαν τον κόσμο με τις δεξιότητές τους και καταχειροκροτήθηκαν.

Η τρίτη και τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με την παρουσία της Ένωσης Ηπειρωτών Αχαρνών και τον Λαογραφικό Σύλλογο «Ο Κόκκινος Μύλος». Μέσα από θεατρικά δρώμενα και χορούς, οι δύο σύλλογοι μας ταξίδεψαν στο χρόνο και θύμισαν σε όλους πόσο ανάγκη έχουμε την παράδοση και τα έθιμα μας, ώστε να συνεχίσουμε με ενότητα τον αγώνα μας για ένα καλύτερο αύριο.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθησαν: ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο πρέσβης της Δημοκρατίας του Καζακστάν Γιερλάν Μπαουνταρμπέκ-Κοζατάεβ, ο εκπρόσωπος της Βουλής Χρήστος Σπίρτζης, οι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου και Πάνος Σκουρολιάκος, ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Θανάσης Αυγερινός, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θανάσης Κατσιγιάννης, Γεωργία Βλάχου και Ευρώπη Κοσμίδη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θέμις Οικονόμου, οι αντιδήμαρχοι Μιχάλης Βρεττός, Νικόλαος Δαμάσκος, Χριστίνα Κατσανδρή, Δημήτρης Κωφός, Νίκος Ξαγοράρης, Γιώργος Πετάκος, Ευάγγελος Αραμπαντζής, Στάθης Τοπαλίδης και Γιώργος Σιδηρόπουλος. Παρόντες επίσης ο πρόεδρος της διοργανώτριας των εκδηλώσεων ΔΗΚΕΑ Γιάννης Νίκας, της ΔΗΦΑ Αγγελική Ζαχαριάδη, της Αρωγής Μαρία Μπούκη, της Α’ Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής Χαράλαμπος Ορφανίδης, της Β’Βαθμιας Σχολικής Επιτροπής Γεωργία Ευθυμιάδου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Γιάννης Μίχας, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.


Φόρμα αναζήτησης

ΧΡΗΣΙΜΑ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΗΠΑΙΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ