• 213-2072300-2

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Πολλές εκκλησίες των Αχαρνών και της Πάρνηθας,που ανάγουν την χρονολόγησή τους στους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους με εξαίρετο εσωτερικό διάκοσμο επιβεβαιώνουν την αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια της κατοίκησης στο δήμο Αχαρνών απο τους προιστορικούς έως τους νεότερους χρόνους. Ο σεισμός όμως του 1999, παρόλο που επέφερε ανεπανόρθωτες ζημιές στα μνημεία, ταυτόχρονα έφερε στο φως αξιόλογες τοιχογραφίες ασβεστοχρισμένες.

Χαρακτηριστικοί βυζαντινοί ναοί είναι οι:  ο Αγιος Νικόλαος στην Αγία Σωτήρα και η Αγία Τριάδα στην Πάρνηθα.
Ακολουθεί πληροφοριακό και φωτογραφικό υλικό απο εκκλησίες και εκκλησάκια του δήμου.
 


Προφήτης Ηλίας.
Βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας και η χρονολόγηση του ανάγεται στους χρόνους της τουρκοκρατίας.Πρόκειται για μικρή μονόκλιτη καμαροσκέπαστη βασιλική.
 


Σαράντα Μάρτυρες(Λόφος Σαράντα Μαρτύρων)

Ο ναός είναι τετρακιόνιος με τρούλο.Η χρονολόγηση του ανάγεται στους χρόνους της τουρκοκρατίας όπως επιβεβαιώνεται απο χάρτες του 19ου αιώνα.
 


Παναγία η Χελιδονού

Στη νότια όχθη του ρέματος της Χελιδονούς ανατολικά των Αχαρνών είναι μια μικρή μονόκλιτος καμαροσκέπαστη βασιλική με μεγάλη ημικυκλική αψίδα ιερού. Στο εσωτερικό της διασώζει λίγες τοιχογραφίες του 18ου αιώνα. Προς τα νότια συνδέεται με μικρό σπήλαιο σταλακτιτών όπου βρέθηκε ένα αρχαίο φωτάναμα.Το σπήλαιο είναι συνδεδεμένο με τη λατρεία των Νυμφών, εξάλλου η πλούσια βλάστηση και οι πηγές δημιουργούν το ιδανικό φυσικό τοπίο για τη λατρεία των Νυμφών.

 

Φόρμα αναζήτησης

ΧΡΗΣΙΜΑ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΗΠΑΙΩΝ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ