Δήμος Αχαρνών Δήμος Αχαρνών / Municipality of Acharnes
  «… αφίκοντο ες Αχαρνάς χώρον μέγιστον της Αττικής των δήμων καλουμένων» (Θουκυδίδης Βιβλίο Β19)
Ελληνικά | English

Αρχαιολογικό Μουσείο


 

 Αρχαιολογική  συλλογή   Αχαρνών


Η ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στις Αχαρνές ήταν μέλημα των Αχαρνέων για πολλά έτη. Από το 1982 έως το 1999 μια μικρή αρχαιολογική συλλογή στεγαζόταν στο ισόγειο του Λαογραφικού Μουσείου των Αχαρνών στην κεντρική πλατεία. Το 2006 η συλλογή, λόγω του σεισμού του 1999 που κατέστησε το κτίριο ακατάλληλο, αλλά κυρίως εξαιτίας της αύξησης των ευρημάτων που προήλθαν από τις σωστικές ανασκαφές στα μεγάλα δημόσια έργα (στο Ολυμπιακό Χωριό, στην Αττική οδό και στο Σιδηροδρομικό Κέντρο των Αχαρνών), μεταστεγάστηκε σε ένα μεγαλύτερο κτίριο ενοικιαζόμενο από τον Δήμο Αχαρνών κοντά στον Μυκηναϊκό Θολωτό Τάφο. Στην έκθεση, που οργανώθηκε από την αρχαιολόγο της Β΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μαρία Πλάτωνος και τους συνεργάτες της, δόθηκε βαρύτητα τόσο στην επιστημονική παρουσίαση των ευρημάτων της συλλογής, όσο και στην ανάδειξη του εκπαιδευτικού της χαρακτήρα.

Η συλλογή περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα από όλη την έκταση του αρχαίου δήμου που καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο, από την προϊστορία ως τα ρωμαϊκά και τα βυζαντινά χρόνια.

Τα εκθέματα, λίθινα και μετάλλινα αντικείμενα, ειδώλια, εργαλεία, λυχνάρια, νομίσματα και αγγεία, καθώς και επιτύμβιες στήλες προέρχονται από τάφους, ιερά, οικίες, εργαστήρια, αποθέτες, δεξαμενές, δρόμους και αγωγούς.

Στους τοίχους των αιθουσών πλούσιο εποπτικό υλικό ενημερώνει τον επισκέπτη για τη γεωγραφία και την ιστορία των Αχαρνών και των γειτονικών δήμων της πόλης, για τα έργα υποδομής στις αρχαίες Αχαρνές, τα είδη κατοικίας, τα έθιμα ταφής και την καθημερινή ζωή των κατοίκων.

Τα αντικείμενα του Μουσείου κατατάσσονται σε δεκατρείς προθήκες, σε μία τα προϊστορικά, σε τρεις τα γεωμετρικά, σε επτά τα αρχαϊκά, κλασικά και ελληνιστικά και στην τελευταία τα ρωμαϊκά και βυζαντινά.
 

 Εκπαιδευτικό  Πρόγραμμα


Ο Δήμος Αχαρνών το 2009-2010 υλοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών, μετατρέποντας την επίσκεψη των παιδιών στο Μουσείο από εκπαιδευτικό περίπατο σε γόνιμη και ευχάριστη εκπαιδευτική περιπέτεια. Οι ηλικίες των παιδιών στα οποία απευθύνεται είναι κυρίως από δέκα έως δεκαπέντε.

Η διδακτική προσέγγιση των προθηκών γίνεται με αφετηρία συγκεκριμένα κάθε φορά αντικείμενα, για να κατανοήσουν καλύτερα οι μαθητές την κάθε εποχή αλλά και την ιστορική πορεία των αρχαίων Αχαρνών.

Τα παιδιά, με την εφαρμογή σύγχρονων μουσειοπαιδαγωγικών αρχών, όπως η παιδοκεντρική και βιωματική προσέγγιση χρηστικών και καλλιτεχνικών αντικειμένων, οδηγούνται με ευχάριστο και εύληπτο τρόπο στην ανακάλυψη της μαγείας των αντικειμένων με θεατρικό παιχνίδι,  εικαστική δημιουργία και χρήση μουσειοσκευών. Η γνωριμία της συλλογής γίνεται μέσα από θεματικές ενότητες όπως "Το παιδί από τη γέννησή του ως την ενηλικίωση", "Ο δημόσιος και ιδιωτικός βίος", "Η ζωή των γυναικών" με αφορμή τα ίδια τα αντικείμενα και την εικονογραφία τους και την προσωπογραφία των Αχαρνέων. Η πύλη του μουσείου μένει ανοιχτή για πολλές επισκέψεις με διαφορετικό στόχο, επιτρέπει την έρευνα, τη μελέτη, τη συνεργασία και συντελεί στη διαμόρφωση μιας ευχάριστης εμπειρίας.

 

Διεύθυνση: Φιλαδελφείας 76 έναντι Δημαρχείου
                  13671 Αχαρνές
                  Τηλ.: 2102466122

 

 

Από το βιβλίο  Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών «Ταξίδι μέσα στο χρόνο»
Έκδοση Δήμου Αχαρνών 2009


 

Κάνθαρος Γεωμετρικής Περιόδου
 
Προθήκη Αρχαϊκής Εποχής
 
Κιονωτός Κρατήρας Κλασσικής Εποχής (470 - 460 π.Χ.)
 
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Θεατρικό Δρώμενο”
 
Ευρήματα Κλασσικής Εποχής
 
Αρχαιολογικό Μουσείο Αχαρνών
 
Μαρμάρινο κεφάλι κόρης από ανάγλυφο ταφικού περιβόλου.
Ανασκαφές Αττικής Οδού. 4ος αι. π.Χ.

 

 

 

Το παρόν έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) καρά 80% και από Εθνικούς Πόρους κατά 20%
Υποστηριζόμενοι Φυλλομετρητές
Internet Explorer 7 +
Mozilla Firefox 3.0 +
Google Chrome 4 +
Opera 10 +

©2009 Διαδικτυακή Πύλη Αχαρνών. Υλοποίηση Uni.systems S.A. Σχεδιασμός Cyberce S.A.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του κόμβου διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.